piątek, 10 kwietnia 2020

Soczysty schab z morelą i śliwką

Zachęcam do przygotowania tego pysznego schabu z suszonymi owocami i boczkiem.Mięsko jest bardzo soczyste, a jednocześnie chrupiacy boczek podkręca nasze doznania smakowe. Możemy podawać na gorąco, w galarecie czy jako zimną przekąskę.
SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu
  • 1 paczka boczku w plastrach
  • 150-200g suszonych moreli i śliwek

MARYNATA:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo z moździerza)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1 łyżka przetartego w dłoniach majeranku
  • 2 ząbki czosnku roztartego z odrobiną soli

WYKONANIE:

  • wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać,
  • mięso oczyścić z błon(ale tłuszczyk,jeśli jest-zostawić), nakłuć głęboko widelcem i natrzeć mocno marynatą,
  • zawinąć folią aluminiową i pozostawić w zamkniętym naczyniu nawet dwie doby(ale doba też wystarczy),
  • następnie wyjąć z marynaty, oczyścić z nadmiaru przypraw, naciąć  długim nożem na wylot,
  • w otwór na przemian wkładać śliwki i morele(możecie co jakiś czas włożyć odrobinę masła doda soczystości mięsku),
  • zawinąć boczkiem(otwory po owocach też zamknąć boczkiem),
  • włożyć do rekawa,a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 min,
  • następnie otworzyć rękaw(uwaga,żeby się nie poparzyć),położyć na mięsie kilka plastrów masła  i włożyć do piekarnika jeszcze na 10 min(do lepszego zrumienienia),
  • mięsko gotowe, jeśli chcecie je podawać na gorąco, dajcie mu "odpocząć" 10 min , a potem na stół, a jeśli na zimno poczekajcie aż ostygnie(polewajcie mięsko wywarem,który powstał,żeby nie wysychało), zawińcie ponownie w folie i do lodówki, niech czeka na swój czas-smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz