SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu
- 1 paczka boczku w plastrach
- 150-200g suszonych moreli i śliwek
MARYNATA:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu(albo z moździerza)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1 łyżka przetartego w dłoniach majeranku
- 2 ząbki czosnku roztartego z odrobiną soli
WYKONANIE:
- wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać,
- mięso oczyścić z błon(ale tłuszczyk,jeśli jest-zostawić), nakłuć głęboko widelcem i natrzeć mocno marynatą,
- zawinąć folią aluminiową i pozostawić w zamkniętym naczyniu nawet dwie doby(ale doba też wystarczy),
- następnie wyjąć z marynaty, oczyścić z nadmiaru przypraw, naciąć długim nożem na wylot,
- w otwór na przemian wkładać śliwki i morele(możecie co jakiś czas włożyć odrobinę masła doda soczystości mięsku),
- zawinąć boczkiem(otwory po owocach też zamknąć boczkiem),
- włożyć do rekawa,a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 min,
- następnie otworzyć rękaw(uwaga,żeby się nie poparzyć),położyć na mięsie kilka plastrów masła i włożyć do piekarnika jeszcze na 10 min(do lepszego zrumienienia),
- mięsko gotowe, jeśli chcecie je podawać na gorąco, dajcie mu "odpocząć" 10 min , a potem na stół, a jeśli na zimno poczekajcie aż ostygnie(polewajcie mięsko wywarem,który powstał,żeby nie wysychało), zawińcie ponownie w folie i do lodówki, niech czeka na swój czas-smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz