sobota, 16 maja 2020

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Przepis na ten chleb dostałam od mojego syna. Zakwas też był w prezencie. Niestety nie miałam odpowiedniej ilości mąki żytniej, dlatego mój chleb jest pszenno-żytni,ale na żytnim zakwasie. Chrupiaca skórka , miękki,wilgotny w środku,pyszny po prostu.
SKŁADNIKI:
  • 100g zakwasu
  • 300g mąki pszennej
  • 300g mąki żytniej 720
  • 450g wody ciepłej(35stopni)
  • 13 g soli

WYKONANIE:

  • wszystkie składniki mieszamy do jednolitej masy,
  • keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami, płatkami, bułką,...
  • dobrze wymieszane ciasto wkładamy do keksówki i zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia,
  • następnie pieczemy w piekarniku(góra/dół) w temperaturze 200stopni przez godzinę i chlebek gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz