SKŁADNIKI:
ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
pianka:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju
- owoce świeże lub mrożone
WYKONANIE:
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę
- dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść,
- jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody,
- podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić, zostawiłam ciasto do następnego dnia,
- większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki,lekko przyklepać,
- piec w temperaturze 180 stopni,około 20 min. do zrumienienia,ciasto wystudzić,
- kiedy spód będzie wystudzony, robimy piankę,
- białka ubić na sztywno, wsypywać po łyżce cukier z cukrem waniliowym,
- następnie wsypywać powoli budyń ciąglę miksując na najwyższych obrotach, po czym delikatnym strumieniem wlewamy olej(ciągle miksując),
- piankę wylać na ostudzone ciasto, wyrównać,wyłożyć gęsto owoce,lekko wciskając je w piankę(maliny kładziemy otworami do góry),
- ścieramy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.do zrumienienia,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz