SKŁADNIKI:
- 350 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
- kilka grzybów suszonych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek masła klarowanego
- 2 woreczki ryżu
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- mały kawałek selera
- 3 listki lubczyku
- 100 ml wina białego
- sól, grubo mielony pieprz
- posiekana natka pietruszki
WYKONANIE:
- suszone grzyby moczyć przez kilka godz. lub całą noc w szklance wody,następnie wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku,
- grzyby świeże oczyścić, pogotować około 20 min. z marchewką, pietruszką,selerem i lubczykiem(doprawić bulion ewentualnie solą),
- do wody z grzybów wlać bulion i gotować go na małym ogniu około 10min.,
- cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę,
- na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę,czosnek, dusić nie rumieniąc, przez około 10 min.,od czasu do czasu mieszając,
- grzyby świeże pokroić na plasterki, dodac do cebuli z czosnkiem, dusić razem do miękkości, następnie wyjąć grzyby na talerzyk,posypać solą i pieprzem,przykryć folią spożywczą,odłożyć,
- na patelnię z masłem i cebulą wsypać ryż,dodać namoczone grzyby suszone,wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu, wlać wino, gotować kolejne 2 minuty, aż całe wino odparuje,
- nastepnie wlać część bulionu i gotować risotto na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu , aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż,
- dolewamy i odparowujemy bulion do momentu,gdy ziarna ryżu sa miękkie z zewnątrz,a al dente w środku,
- teraz dodajemy odłożone grzyby, posiekaną pietruszkę, mieszamy (doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem) i risotto gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz