Najlepszy chleb na świecie,to oczywiście chleb na zakwasie. Dziś specjalnie dla Was przepis na zakwas.
Aby zrobic zakwas potrzebujecie tylko dwóch rzeczy:mąki żytniej i ciepłej wody. Aby zakwas dobrze się rozwijał trzeba go trzymać w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić go w litrowym słoiku i bezpiecznie bedzie ,gdy będzie sięgał do połowy.
Dzień pierwszy:
50g mąki (około 5 łyżek)
50 g ciepłej wody(30 stopni)
Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką czy ręczniczkiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce (24-27 stopni)
Dzień drugi:
1/2 zakwasu z poprzedniego dnia(pozostałą część wyrzucić bądź obdarować kogoś)
50 g mąki
50 g (5-6 łyżek )ciepłej wody
dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce
Tak postępujemy do szóstego dnia, siódmego dnia możemy piec chleb.
Dzień pierwszy:
50g mąki (około 5 łyżek)
50 g ciepłej wody(30 stopni)
Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką czy ręczniczkiem papierowym i odstawiamy w ciepłe miejsce (24-27 stopni)
Dzień drugi:
1/2 zakwasu z poprzedniego dnia(pozostałą część wyrzucić bądź obdarować kogoś)
50 g mąki
50 g (5-6 łyżek )ciepłej wody
dokładnie mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce
Tak postępujemy do szóstego dnia, siódmego dnia możemy piec chleb.
Zakwas możemy "uśpić" do 14 dni wstawiając go do lodówki. Nastepnie trzeba go wyjąć na 2-3 godz. , dokarmić i znowu możemy go uśpić. Ważne jest ,że za każdym razem kiedy wykorzystujemy zakwas do pieczenia chleba ,to pamiętamy,żeby zostawić trochę zakwasu na nastepny chleb np. 100g bierzemy na chleb i 100g zostawiamy dokarmiając go 50g maki i tyle samo ciepłej wody. I wkładamy do lodówki. Gdy macie już wyhodowany zakwas ale potrzebujecie większą jego ilość i chcecie go rozmnożyć, wystarczy dodać mąkę i wodę a następnie odczekać 12h.
Do naszego chleba możecie dodawać różne nasiona, suszone owoce. Mój następny chlebek będzie z żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz