- 1 główka młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 1 cebula
- mała parka kiełbasy
- masło,olej
- 2 łyżki mąki
- 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
- przyprawy: sól,pieprz,wegeta,sok z cytryny ewentualnie cukier
WYKONANIE:
- kiełbasę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor,
- kapustę poszatkować, włożyć do garnka,sparzyć wrzątkiem, odlać wodę,
- marchewkę zetrzeć na grubych oczkach,
- sparzoną kapustę,marchewkę i smażoną kiełbasę z cebulką wkłożyć do garnka,dodać liść laurowy i ziele angielskie , wlać około 200ml wody,
- gotować do miękkości,
- w międzyczasie robimy zasmażkę:na 2 łyżkach masła rumienimy mąkę, mieszamy energicznie najlepiej trzepaczką,
- do miękkiej kapusty dodajemy zasmażkę i przyprawy, mieszamy,dusimy jeszcze 5-10 minut i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz