niedziela, 14 czerwca 2020

Młoda kapusta z kiełbasą

Na dzisiejszy obiad podałam młode warzywka i karkówkę z grilla. Chcę Was zachęcić do zrobienia młodej kapusty wg. mojego przepisu. Do tej pory podawałam ją zasmażaną, dzisiaj jest gotowana i naprawdę pyszna.


SKŁADNIKI:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 młode marchewki
  • 1 cebula
  • mała parka kiełbasy
  • masło,olej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawy: sól,pieprz,wegeta,sok z cytryny ewentualnie cukier
WYKONANIE:
  • kiełbasę i cebulę pokroić w drobną  kostkę i  podsmażyć  na złoty kolor,
  • kapustę poszatkować, włożyć do garnka,sparzyć wrzątkiem, odlać wodę,
  • marchewkę zetrzeć na grubych oczkach,
  • sparzoną  kapustę,marchewkę i smażoną kiełbasę z cebulką  wkłożyć do garnka,dodać liść laurowy i ziele angielskie , wlać około 200ml wody,
  • gotować do miękkości, 
  • w międzyczasie robimy zasmażkę:na 2 łyżkach masła rumienimy mąkę, mieszamy energicznie najlepiej trzepaczką,
  • do miękkiej kapusty dodajemy zasmażkę i przyprawy, mieszamy,dusimy jeszcze 5-10 minut i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz