środa, 22 lipca 2020

Fasolka szparagowa na zimę

Rozpoczyna się czas fasolkę. Wszyscy,którzy uwielbiają fasolkę mogą cieszyć się nią na talerzu i w słoikach. Zapraszam do przechowania tej pyszności na zimę. Ja dostałam dwa kilogramy z przydomowego ogródka bez oprysków, tym bardziej się nią cieszę.
SKŁADNIKI:

  • 2 kg fasolki szparagowej
ZALEWA:
  • 2 l wody
  • 2 łyżeczki soli kamiennej
  • 2 łyżeczki cukru

WYKONANIE:

  • fasolkę obierz(obciąć końcówki), umyj,
  • zagotuj w dużym garnku wodę, do gotującej się wody włóż fasolkę i obgotuj ją przez 5 minut, odcedź wodę i przelej fasolkę porządnie zimną wodą,
  • z podanych składników ugotuj zalewę,
  • fasolkę układaj ciasno w słoikach, zalej zalewą i gotuj 1 godz., wyłącz, czynność powtórz następnego dnia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz