SKŁADNIKI:
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg cebuli
- 2,5 kg papryki
- 1i 1/2 szkl. soli
- 13 szkl. wody
ZALEWA:
- 6 szkl. wody
- 6 szkl. octu
- 1 i 1/2 kg cukru
- 3 łyżki gorczycy
- 2 łyżki ziela angielskiego
WYKONANIE:
- ogórki pokroić w słupki,cebulę w piórka i paprykę na 6,czy 8 części (zależnie od wielkości),
- przegotowaną wodę wymieszać z solą i zalać warzywa,pozostawić do zmiękczenia -około 1 godz.,
- z podanych składników ugotować zalewę , lekko przestudzić,
- ogórki odcedzić, układać w słoikach z papryką i cebulą, zalać zalewą, gotować na małym ogniu 10 min.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń