Mamy teraz najlepszy czas na pomidory,polne pachną cudownie po prostu, są wspaniałe na przetwory zimowe. Moje przetwory robię z pomidorów Lima, niektórzy mówią o nich "paprykowe".
Przygotowałam z nich dzisiaj passatę. Można ją wykorzystać na zupę, sos czy rozcięczyć, aby otrzymać pyszny sok.
SKŁADNIKI:
- 5 kg dojrzałych pomidorów polnych
- sół, pieprz, cukier (niekoniecznie) do smaku
- 5 ząbków czosnku
WYKONANIE:
- pomidory dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę,
- włożyć do garnka, dodać przyprawy, gotować na wolnym ogniu, aż cząstki pomidorów rozpadną się(około godziny, czasami,nawet mniej-zależy od ich dojrzałości ),
- masę przetrzeć, wlać do słoików,
- pasteryzować od zagotowania 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz