Witam serdecznie, na ostatnie święta Bożego Narodzenia oprócz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami zrobiłam pierogi z dorszem, lekkie i bardzo smaczne, polecam każdemu, kto gustuje w bardziej dietetycznych pierożkąch. Pierożki znalazły swoich zwolenników, delikatne dla żołądka nie obciążają nas.
SKŁADNIKI:
- ciasto na pierogi:
- 0,5 kg. mąki + do podsypania
- 1 szkl. gorącej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli(szczypta do ciasta, reszta do wody)
Farsz:
- 30 dag. ugotowanego dorsza
- 1 ugotowana : marchewka, pietruszka, mały kawałek selera(najlepiej z rosołku lub bulionu drobiowego)
- 2 białka
- sól,pieprz do smaku
WYKONANIE:
- do mąki dodajemy żółtka, mieszamy, następnie wlewamy wodę, wsypujemy sól, dokładnie mieszamy,
- ugotowanego dorsza dzielimy wideclem na drobno(w razie potrzeby siekamy nożem), dodajemy rozdrobnione warzywa, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do farszu, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe,
- wycinamy krążki, na każdym krążku układamy sporo farszu, lepimy pierogi,
- zagotowujemy wodę z solą wkładamy ostrożnie pierogi, gotujemy około 3 minuty od wypłynięcia,
- podajemy z sosem koperkowym, bądź jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz