SKŁADNIKI:
- 1 pomarańcza 230 g cukru
- 400 g marchewki
- 4 jajka
- 240 g oleju
- 250 g oleju słonecznikowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,25 łyżeczki soli
WYKONANIE:
- piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, formę do pieczenia (24x24) natłuścić masłem, odstawić,
- z pomarańczy za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę, bez białych błonek,pokroić na kawałki, wycisnąć sok,odstawić,
- do blendera wsypać cukier, dodać skórkę pomarańczową, zmielić, odstawić,
- marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki lub rozdrobnić w blenderze, odstawić,
- do miski włożyć jajka, dodać olej i cukier pomarańczowy , dobrze wymieszać,
- dodać startą marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia,sodę, cynamon,gałkę i sól, wymieszać,
- ciasto przełożyć do kokilek, piec 20-25 minut do "suchego patyczka",
- po wyjęciu z piekarnika pozostawić w kokilkach do całkowitego wystudzenia,
- babeczki można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz