Jak pisałam Wam jakiś czas temu bardzo lubię mango zarówno w sałatkach jak i deserach. To ciasto też jest rewelacyjne, mało słodkie, delikatne-po prostu pyszne.
SKŁADNIKI:
- biszkopt z 4 jaj
- 2 puszki pulpy z mango(po 450g)
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 40 g żelatyny
- 300 ml śmietany 30% schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 małe mango, obrane i pokrojone w kostkę i półkrążki
WYKONANIE:
- 600g pulpy z mango przelać do garnka, dodać cytrynę, podgrzewać , doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika,
- 20g żelatyny zalać zimną wodą tylkodo jej przykrycia, zostawić na 10 min.do napęcznienia,
- następnie żelatynę wstawić na 20s do mikrofali, aby się rozpuściła, dodać do gorącej pulpy, dobrze wymieszać, wystudzić,
- do wystudzonego musu dodać jogurt, wymieszać,
- schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać mus z mango partiami i delikatnie mieszać,
- wystudzony biszkopt przekroić , dolną warstwę pokryć musem(można dodać kawałki mango), przykryć drugą częścią biszkopta, dobrze przycisnąć, odstawić do lodówki,
Glazura:
- pozostałą część pulpy połączyć z rozpuszczoną żelatyną(proporcje ,sposób powyżej),
- na wierzch ciasta rozsmarować część pulpy, rozłożyć mango pokrojone w półkrążki, polać pozostałą częścią glazury.
- Ciasto włożyć do lodówki na 3-4 godz., a najlepiej na całą noc-smacznego.
jak z mango to coś dla mnie
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię mango
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń