niedziela, 14 marca 2021

Ciasto z musem z mango

 Jak pisałam Wam jakiś czas temu bardzo lubię mango zarówno w sałatkach jak i deserach. To ciasto też jest rewelacyjne, mało słodkie, delikatne-po prostu pyszne.

SKŁADNIKI:
  • biszkopt z 4 jaj
  • 2 puszki pulpy z mango(po 450g)
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40 g żelatyny
  • 300 ml śmietany 30% schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 małe mango, obrane i pokrojone w kostkę i półkrążki
WYKONANIE:
  • 600g pulpy z mango przelać do garnka, dodać cytrynę, podgrzewać , doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika,
  • 20g żelatyny zalać zimną wodą tylkodo jej przykrycia, zostawić na 10 min.do napęcznienia,
  • następnie żelatynę wstawić na 20s do mikrofali, aby się rozpuściła, dodać do gorącej pulpy, dobrze wymieszać, wystudzić,
  • do wystudzonego musu  dodać jogurt, wymieszać,
  • schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać mus z mango partiami i delikatnie mieszać,
  • wystudzony biszkopt przekroić , dolną warstwę pokryć musem(można dodać kawałki mango), przykryć drugą częścią biszkopta, dobrze przycisnąć, odstawić do lodówki,
Glazura:
  • pozostałą część pulpy połączyć z rozpuszczoną żelatyną(proporcje ,sposób powyżej),
  • na wierzch ciasta rozsmarować część pulpy, rozłożyć mango pokrojone w półkrążki, polać pozostałą częścią glazury.
  • Ciasto włożyć do lodówki na 3-4 godz., a najlepiej na całą noc-smacznego.

3 komentarze: