Tarta to francuskie danie przyrządzane na słodko lub słono, na spodzie z ciasta kruchego bądź francuskiego. Wytrawna tarta nazywa się Quiche. Tarta, to dobry pomysł na wieczór we dwoje, spotkanie ze znajomymi i poczęstunek dla gości. Dzisiaj tarta z szynką,salami i pieczarkami.
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 250g mąki
- 100g masła
- szczypta soli
- 50 ml wody
Nadzienie:
- 5 dużych pieczarek
- 100 g salami
- 100 g dowolnej szynki lub kiełbasy
- 200 ml śmietany słodkiej 18%
- 50 ml mleka
- 100 g startego żółtego sera
- łyżka masła
- sól,pieprz
- 3 jajka
WYKONANIE:
- mąkę posiekać z masłem,wodą , dodać sól, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min.
- formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą,
- ciasto rozwałkować, nakłuć widelcem i piec w 180stopniach 15 min,
- w tym czasie rozgrzać patelnie,rozpuścić łyżkę masła, dodać pieczarki pokrojone w paski i cebulę pokrojoną w piórka, smażyć do odparowania płynu, następnie dodać szynkę salami pokrojone w paski,
- podsmażyć około 5min,
- w misce wymieszać śmietanę , mleko i jajka, doprawić solą i pieprzem,
- ciasto wyciągnąć z piekarnika, wlać na nie masę jajeczno-śmiatanową, posypać szynką z pieczarkami i startym serem,
- piec w piekarniku 20-25 min do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz