Witajcie, dość długo mnie tutaj nie było,tyle się działo...
Dziś chcę Was zaprosić do zrobienie pysznego ciasta. Miałam okazję zjeść do ciasto z ręki p. Karoliny i mnie po prostu zauroczyło. Przepyszne ciemne ciasto i bardzo orzeźwiająca panna cotta i owoce w galaretce.
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 130g mąki pszennej
- 40g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125ml zaparzonej kawy
- 125 ml maslanki,bądź kefiru
- 60ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstratu waniliowego(lub mały cukier waniliowy)
- 1 duże jajko
- 180g cukru brązowego
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
- do miseczki wlać maślankę, kawę ,olej,jajko,wanilię i cukier,
- wymieszać rózgą,
- dodać mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sodę i sól-wymieszać rózgą,
- blaszkę 24x38cm natłuścić wyłożyć papierem,
- wlać ciasto(będzie rzadkie), piec w temperaturze 160 stopni(bez termoobiegu) 20-25min -do suchego patyczka,
Panna cotta
- 150ml mleka
- 425ml śmietany kremówki 36%
- 425ml gęstego jogurtu naturalnego typu "grecki"
- 100g cukru drobnego cukru
- 4 łyżeczki żelatyny plus pół szklanki wody
- Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie odstawić na 10 min.
- do garnka wlać mleko, kremówkę,jogurt grecki,dodać cukier i wanilię,
- podgrzewać na małym ogniu , dodać rozpuszczoną żelatynę,wymieszać do dokładnego połączenia,
- wystudzić,schłodzić w lodówce do uzyskania żelowej konsystencji,
- gęstniejącą panna cottę przelać na ciasto.
Owoce z galaretką
- 1 kg czereśni lub wiśni
- 1/2 kg borówki
- 3 galaretki np. wiśniowe
- 1,2l wody
- Galaretki rozpuścić w wodzie, wystudzić,
- owoce wydrylować,
- na panna cottę wylać trochę gęstniejącej galaretki, wyłożyć owoce, włożyć do lodówkido zgęstnienia, po czym wylać na ciasto resztę galaretki,
- ciasto najlepiej na całą noc zostawić w lodówce, a potem rozkoszować się jego smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz