niedziela, 28 listopada 2021

Polędwiczki z suszoną śliwką

Święta zbliżają się dużymi krokami, pora pomyśleć o świątecznym obiedzie . Polędwiczka, suszona śliwka i pyszna szynka prosciutto, to jak sądzę pyszne zestawienie. Komu nie smakują śliwki suszone pieczone w cieniutkich plastrach boczku?? Dlaczego nie połączyć tego z kruchą polędwiczką? Takie mięsko można podać jako samodzielną przekąskę, lub  z aromatycznym ryżem jako danie obiadowe.

SKŁADNIKI:

  • 1 polędwiczka około 30-40 dag.
  • około 10 suszonych śliwek
  • 10ml brandy (opcjonalnie)
  • około 10 plastrów szynki prosciutto lub boczku
  • sól,pieprz,papryka
  • 2-3 łyżek oleju

WYKONANIE:

  • Polędwiczkę pokroić na około centymetrowe paski, rozbić na kotleciki, włożyć do oleju z dodatkiem soli, pieprzu i papryki, odstawić na noc,
  • śliwki zalać gorącą wodą z dodatkiem brandy(albo samą wodą) odstawić na kilka godzin lub cała noc,
  • na polędwiczkę położyć śliwkę lub dwie, zwinąć i owinąć plastrem szynki,
  • ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, łączeniem szynki do dołu, 
  • zalać połową wody "od śliwek", piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20-30 min.(do zrumienienia),
  • w razie potrzeby podlewać pozostałą wodą ze śliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz