sobota, 4 czerwca 2022

Młoda kapusta z marchewką

 Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba z niego  korzystać. Młodą kapustę można przyrządzać na wiele sposobów i zawsze jest bardzo pyszna. Dziś przygotowaam ja z dodatkiem pora i marchewki.

SKŁADNIKI:

  • główka młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 10 cm białej części pora 
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • łyżeczka cukru
  • sól,pieprz

WYKONANIE:
  • na patelni rozpuścić masło.
  • marchewkę obrać i pokroić na półplasterki,a por na półkrążki, podsmażyć na patelni około 10 min., dodać sól i pieprz,
  • w tym czasie pokroić kapustę,dodać do marchewki i pora, wlać wodę,
  • dodać cytrynę i cukier do smaku, drobno posiekany koperek,dusić do miękkości kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz