Sezon na młodą kapustę w pełni, więc trzeba z niego korzystać. Młodą kapustę można przyrządzać na wiele sposobów i zawsze jest bardzo pyszna. Dziś przygotowaam ja z dodatkiem pora i marchewki.
SKŁADNIKI:
- główka młodej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1/2 średniej cebuli
- 10 cm białej części pora
- sok z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szkl. wody
- łyżeczka cukru
- sól,pieprz
WYKONANIE:
- na patelni rozpuścić masło.
- marchewkę obrać i pokroić na półplasterki,a por na półkrążki, podsmażyć na patelni około 10 min., dodać sól i pieprz,
- w tym czasie pokroić kapustę,dodać do marchewki i pora, wlać wodę,
- dodać cytrynę i cukier do smaku, drobno posiekany koperek,dusić do miękkości kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz