Słyszałam o tej sałatce wiele dobrego. Wyśmienita jako dodatek do obiadu, czy grilla. Pyszna sama w sobie. Miałam okazję jej spróbować dzięki Kamili, no i było już pewne,że muszę ją mieć w swojej spiżarni. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu,więc super.
SKŁADNIKI:
- 1kg ogórków gruntowych małych
- 2 średnie papryki
- 2 marchewki
- 2 średnie cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soli
- 1,25 szkl. cukru
- 0,5 szkl. octu (10%)
- 0,25 szkl. oleju
- 15g przyprawy gyros
WYKONANIE:
- ogórki dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry,wkładamy do dużej miski, posypujemy solą, dokładnie mieszamy,
- marchew obieramy, kroimy w krążki lub półkrążki,
- cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę, podobnie paprykę,
- wszystkie warzywa dodajemy do ogórków, dokładnie mieszamy,
- przygotywujemy zalewę: cukier,ocet,przyprawa gyros, dokładnie mieszamy,
- zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i odstawiamy na sześć godzin,
- co jakiś czas mieszamy,
- po tym czasie wkładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz