czwartek, 7 lipca 2022

Sushi

 Lubię nowe wyzwania, postanowiłam więc spróbować zrobić sushi. To bardzo dobra przekąska i wiele osób się nią zajada. Każdy może spróbować zrobić taką przekąskę i zaskoczyć gości. Kupiłam, więc potrzebne akcesoria i pierwsze sushi za mną. Ponieważ, smak nori nie do końca jest moim smakiem zwinęłam sushi w "ślimaczki". Do następnych dodam jeszcze marynowaną tykwę i rzodkiew, przytnę płat nori i będzie typowa rolka nie slimaczek.


SKŁADNIKI:
  • 4 płaty nori
  • 250g ryżu do sushi
  • 20g octu ryżowego
  • 2 łyżki octu ryżowego do zaprawy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki 
  • 200g ogórka bez gniazd nasiennych
  • pasta wasabi
  • 1 łyżka sosu sojowego

WYKONANIE:
  • ryż dokładnie wypłukać(do czystej wody), ugotować aldente,
  • w tym czasie zrobić zaprawę: 2łyżki octu ryżowego,1/2 łyżeczki soli, łyżeczka cukru, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić,
  • ugotowany ryż przełożyć do ceramicznej miseczki, dodać zaprawę,mieszać delikatnie do wystudzenia(możesz przyspieszyć studzenie używając wachlarza-mieszaj i poruszaj wachlarzem),
  • teraz przystąpimy do przygotowania sushi,
  • płat nori kładziemy na macie błyszczącą stroną do dołu,
  • ręce zwilżamy wodą z octem i rozprowadzamy dokładnie ryż na płacie pozostawiając około 2cm u góry płata(aby sklei rolkę),
  • smarujemy delikatnie pastą wasabi, układamy rybę, ogórka, rolujemy,

rolki kroimy za pomocą ostrego noża zwilżonego wodą z octem na kawałki szerokości około 1,5-2cm, 
sushi podajemy z sosem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz