Lubię nowe wyzwania, postanowiłam więc spróbować zrobić sushi. To bardzo dobra przekąska i wiele osób się nią zajada. Każdy może spróbować zrobić taką przekąskę i zaskoczyć gości. Kupiłam, więc potrzebne akcesoria i pierwsze sushi za mną. Ponieważ, smak nori nie do końca jest moim smakiem zwinęłam sushi w "ślimaczki". Do następnych dodam jeszcze marynowaną tykwę i rzodkiew, przytnę płat nori i będzie typowa rolka nie slimaczek.
SKŁADNIKI:
- 4 płaty nori
- 250g ryżu do sushi
- 20g octu ryżowego
- 2 łyżki octu ryżowego do zaprawy
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki
- 200g ogórka bez gniazd nasiennych
- pasta wasabi
- 1 łyżka sosu sojowego
WYKONANIE:
- ryż dokładnie wypłukać(do czystej wody), ugotować aldente,
- w tym czasie zrobić zaprawę: 2łyżki octu ryżowego,1/2 łyżeczki soli, łyżeczka cukru, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić,
- ugotowany ryż przełożyć do ceramicznej miseczki, dodać zaprawę,mieszać delikatnie do wystudzenia(możesz przyspieszyć studzenie używając wachlarza-mieszaj i poruszaj wachlarzem),
- teraz przystąpimy do przygotowania sushi,
- płat nori kładziemy na macie błyszczącą stroną do dołu,
- ręce zwilżamy wodą z octem i rozprowadzamy dokładnie ryż na płacie pozostawiając około 2cm u góry płata(aby sklei rolkę),
- smarujemy delikatnie pastą wasabi, układamy rybę, ogórka, rolujemy,
rolki kroimy za pomocą ostrego noża zwilżonego wodą z octem na kawałki szerokości około 1,5-2cm,
sushi podajemy z sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz