Jest jeszcze chwila, aby zrobić pyszne ciasto ze śliwkami. Polecam skorzystać z tego przepisu ciasto jest pyszne.
SKŁADNIKI:
- około 450g. śliwek bez pestek
- 3 jajka
- 120 g. masła pokrojonego na kawałki
- 250 g. mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru do opruszenia ciasta
WYKONANIE:
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni, dno małej tortownicy(ja użyłam dużej,ciasto było niższe) wyłożyć papierem,odstawić,
- z żółtek, masła, 50g. cukru i proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto(patrz kruche babeczki),
- ciasto podzielić na dwie części 2/3 i 1/3,
- z 1/3 ciasta uformować kulkę włożyć do zamrażarki,
- pozostałym ciastem wylepić dno i 1 cm ścianki tortownicy,
- ułożyć na nim wydrylowane śliwki, następnie opruszyć je cukrem waniliowym, odstawić,
- ubić pianę z białek z dodatkiem 50g. cuku,
- pianę włożyć na śliwki,
- wyjąć ciasto z zamrażarki, zetrzeć na grubych oczkach tarki na ciasto lub po prostu pokruszyć,
- piec 30-40min.(do zrumienienia), ciasto odstawić do wystudzenia, posypać cukrem pudrem i zaparzyć pyszną kawkę-ciasto gotowe,smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz