Z pewnością robicie naleśniki na różne sposoby. Dziś chciałabym Was zachęcić do spróbowania naleśników z mięsem i warzywami. To naprawdę sycące danie dobre na obiad, czy kolację. Możemy wykorzystać mięso,które pozostało po poprzednim obiedzie. Moje naleśniki są z szarpaną wieprzowiną i kawałkami schabowego.
SKŁADNIKI:
naleśniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1 i 1/2 szkl. wody gazowanej
- 2 duże jajka
- szczypta soli
warzywa
- 1 średni pomidor
- 1 średni zielony ogórek
- kilka liści porwanej sałaty lub trochę szatkowanej kapusty(możecie użyć trochę surówki,jeśli macie- ja tak zrobiłam)
mięso
20-30dag. porwanej wieprzowiny, pokrojony w paski kotlet schabowy,
cebula,
podsmażyć razem do zrumienienia cebuli
sos
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- ewentuanie 1 łyżka mleka
- wszystkie składniki dokładnie mieszamy(do konsystencji gęstej śmietany)
Wykonanie:
- z podanych składników robimy naleśniki(smażymy na odrobinie oleju),
- każdy naleśnik smarujemy sosem,
- kładziemy warzywa, mięso i rolujemy, można "popisać" ketchupem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz