czwartek, 2 lutego 2023

Pielmieni z mięsem

 Myślę,że te małe ukraińskie pierożki z mięsem każdy pokocha! Mogą stanowić danie główne podane z masełkiem, czy skwarkami, ale są również świetnym dodatkiem do rosołu. Ja ostatnio podawałam je do rosołu.

SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki(u mnie z młyna)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
farsz:
  • 500g mielonej wieprzowiny(u mnie karkówka)
  • 1 średnia cebula
  • 2 spore ząbki czosnku
  • ok. 50ml. rosołu
  • łyżka majeranku
  • pęczek pietruszki lub kolendry(co kto woli)
  • sól,pieprz do smaku
WYKONANIE:
Składniki ciasta:
  • żółtka, olej, mąkę mieszamy, dolewając wolnym strumieniem wodę wyrabiamy ciasto, ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ręki,
  • wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy,
Farsz:
  • cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na patelni, dodajemy do mięsa,
  • pietruszkę bardzo drobno siekamy,dodajemy do mięsa,
  • następnie dodajemy rosół, przyprawy i wyrabiamy farsz, musi być dość luźny(można to weryfikować ilością dolewanego rosołu).
  • pora na lepienie pielmieni:
  • ciasto bardzo cienko wałkujemy(uważać żeby się nie rozrywało), wykrawamy małe kółka,na środek nakładamy sporo farszu i zlepiamy,
  • gotujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy pierożki, gotujemy około 3 min. od wypłynięcia(można wyjąć jednego i zobaczyć,czy mięsko już gotowe),pierożki oczywiście można mrozić,najlepiej jeść pielmieni w całości aby poczuć smak rozlewającego się rosołku,
  • teraz już zostaje delektować się smakiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz