Myślę,że te małe ukraińskie pierożki z mięsem każdy pokocha! Mogą stanowić danie główne podane z masełkiem, czy skwarkami, ale są również świetnym dodatkiem do rosołu. Ja ostatnio podawałam je do rosołu.
SKŁADNIKI:
ciasto:
- 3 szklanki mąki(u mnie z młyna)
- 2 żółtka
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
farsz:
- 500g mielonej wieprzowiny(u mnie karkówka)
- 1 średnia cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- ok. 50ml. rosołu
- łyżka majeranku
- pęczek pietruszki lub kolendry(co kto woli)
- sól,pieprz do smaku
WYKONANIE:
Składniki ciasta:
- żółtka, olej, mąkę mieszamy, dolewając wolnym strumieniem wodę wyrabiamy ciasto, ciasto powinno być sprężyste i odchodzić od ręki,
- wyrobione ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy,
Farsz:
- cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na patelni, dodajemy do mięsa,
- pietruszkę bardzo drobno siekamy,dodajemy do mięsa,
- następnie dodajemy rosół, przyprawy i wyrabiamy farsz, musi być dość luźny(można to weryfikować ilością dolewanego rosołu).
- pora na lepienie pielmieni:
- ciasto bardzo cienko wałkujemy(uważać żeby się nie rozrywało), wykrawamy małe kółka,na środek nakładamy sporo farszu i zlepiamy,
- gotujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy pierożki, gotujemy około 3 min. od wypłynięcia(można wyjąć jednego i zobaczyć,czy mięsko już gotowe),pierożki oczywiście można mrozić,najlepiej jeść pielmieni w całości aby poczuć smak rozlewającego się rosołku,
- teraz już zostaje delektować się smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz