Kto z Was lubi ziemniaczane zapiekanki musi spróbować ziemniaczków gratin czyli słynnej francuskiej zapiekanki.To połączenie ziemniaków, czosnku, śmietany i sera podać można zarówno jako danie główne jak i dodatek do dania. Zapiekankę można posypać np. ziołami prowansalskimi. Choć ziemniaki gratin nie są jednym z najszybszych przepisów, efekt końcowy zdecydowanie wynagradza włożony wysiłek.
SKŁADNIKI:
- 3/4 kg. ziemniaków
- 200 ml śmietanki słodkiej 30%
- ząbek czosnku
- kilka plastrów sera
- sól,pieprz,zioła prowansalskie
WYKONANIE:
- naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem, następnie masłem,
- ziemniaki obrać, pociąć w cienkie plasterki,
- następnie ułożyć plastry ziemniaków w naczyniu(tak,aby zachodziły na siebie około 1cm.)
- każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem,
- zapiekankę zalewamy śmietanką i posypujemy ziołami, szczelnie zamykamy i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 1 godz. - następnie zapiekankę posypujemy pokrojonym w kostkę serem i pieczemy jeszcze około 15 min.(najlepiej sprawdzić wykałaczką,czy ziemniaki są już miękkie).
- naczynie żaroodporne posmarować czosnkiem, następnie masłem,
- ziemniaki obrać, pociąć w cienkie plasterki,
- następnie ułożyć plastry ziemniaków w naczyniu(tak,aby zachodziły na siebie około 1cm.)
- każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem,
- zapiekankę zalewamy śmietanką i posypujemy ziołami, szczelnie zamykamy i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy około 1 godz. - następnie zapiekankę posypujemy pokrojonym w kostkę serem i pieczemy jeszcze około 15 min.(najlepiej sprawdzić wykałaczką,czy ziemniaki są już miękkie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz