Lato rozpieszcza nas bogactwem wspaniałych owoców, pysznych na świeżo i zamkniętych w słoiku. Dlatego zachęcam do robienia owocowych przetworów.
Oto moje pierwsze słoiczki słodkich przetworów w tym roku.
SKŁADNIKI:
- 1kg. truskawek
- 1 kg. rabarbaru
- 0,5 kg. cukru
- 2 żel-fixy 3:1
WYKONANIE:
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, przesypać połową cukru,
- rabarbar umyć i obrać z twardych włókien, pokroić na kawałki i przesypać resztą cukru,
- owoce zostawić do momentu puszczenia soku, następnie przełożyć do garnka, pogotowań około 0,5 godziny, zdjąć pianę,
- wsypać żel-fixy i pogotować 5-10 minut,
- dżem przełożyć do słoiczków, gotować 15 minut i gotowe.
Cukru można dodać mniej bądź więcej wedlug gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz