wtorek, 11 lipca 2023

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

 Lato rozpieszcza nas bogactwem wspaniałych owoców, pysznych na świeżo i zamkniętych w słoiku. Dlatego zachęcam do robienia owocowych przetworów.

Oto moje pierwsze słoiczki słodkich przetworów w tym roku.

SKŁADNIKI:
  • 1kg. truskawek
  • 1 kg. rabarbaru
  • 0,5 kg. cukru
  • 2 żel-fixy 3:1
WYKONANIE:
  • truskawki umyć, pozbawić szypułek, przesypać połową cukru,
  • rabarbar umyć i obrać z twardych włókien, pokroić na kawałki i przesypać resztą cukru,
  • owoce zostawić do momentu puszczenia soku, następnie przełożyć do garnka, pogotowań około 0,5 godziny, zdjąć pianę,
  • wsypać żel-fixy i pogotować 5-10 minut,
  • dżem przełożyć do słoiczków, gotować 15 minut i gotowe.
Cukru można dodać mniej bądź więcej wedlug gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz