środa, 1 stycznia 2025

Ciasto Filadelfia z malinami(bez pieczenia)

Witam wszystkich w Nowym Roku 2025. Postanowiłam częściej tutaj zaglądać i dzielić się z Wami sprawdzonymi i ulepszonymi przepisami. Nowy Rok przywitałam ciastem Filadelfia. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, składa się z trzech warstw o różnej teksturze, no i jest bez pieczenia. Wszystkim smakowało, więc myślę,że warto spróbować.


SKŁADNIKI:

Galaretka do masy śmietanowej

  • 200ml wody
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 2 łyżeczki cukru
Spód z sucharków
  • 280g sucharków bez cukru połamanych na kawałki
  • 350g kremu orzechowo-czekoladowego(w temperaturze pokojowej)
Masa śmietanowa
  • 500ml śmietany 36% tłuszczu mocno schłodzonej
  • 350g jogurtu gęstego schłodzonego
Frużelina malinowa
  • 250g wody
  • 2 galaretki malinowe
  • 400g malin świeżych lub mrożonych(należy rozmrozic i tej wody można użyć do zrobienia galaretki)
  • 200ml wody niegazowanej
WYKONANIE:
  • 200ml wody zagotować, rozpuścić w niej dokładnie galaretkę i odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować spód ciasta
  • formę 30cmx24cmx6cm wyłożyć papierem
  • sucharki rozdrobnić malakserem do konsystencji kaszki manny
  • następnie połączyć krem czekoladowo-orzechowy z sucharkami i wyłożyć spód blaszki dociskając łyżką, odstawić
  • śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i ostudzoną galaretkę, wymieszać, wylać na przygotowany spód
  • zagotować 250ml wody, rozpuścić w niej 2 galaretki, odstawić do wystudzenia
  • maliny dokładnie zmiksować z wodą mineralną, dodać wystudzoną(tężejącą) galaretką
  • frużelinę wylać na stężałą masę śmietanową, udekorować malinami świeżymi
  • ciasto pozostawić w lodówce na całą noc i gotowe. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz