Witam wszystkich w Nowym Roku 2025. Postanowiłam częściej tutaj zaglądać i dzielić się z Wami sprawdzonymi i ulepszonymi przepisami. Nowy Rok przywitałam ciastem Filadelfia. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające, składa się z trzech warstw o różnej teksturze, no i jest bez pieczenia. Wszystkim smakowało, więc myślę,że warto spróbować.
SKŁADNIKI:
Galaretka do masy śmietanowej
- 200ml wody
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- 2 łyżeczki cukru
Spód z sucharków
- 280g sucharków bez cukru połamanych na kawałki
- 350g kremu orzechowo-czekoladowego(w temperaturze pokojowej)
Masa śmietanowa
- 500ml śmietany 36% tłuszczu mocno schłodzonej
- 350g jogurtu gęstego schłodzonego
Frużelina malinowa
- 250g wody
- 2 galaretki malinowe
- 400g malin świeżych lub mrożonych(należy rozmrozic i tej wody można użyć do zrobienia galaretki)
- 200ml wody niegazowanej
WYKONANIE:
- 200ml wody zagotować, rozpuścić w niej dokładnie galaretkę i odstawić do wystygnięcia i w tym czasie przygotować spód ciasta
- formę 30cmx24cmx6cm wyłożyć papierem
- sucharki rozdrobnić malakserem do konsystencji kaszki manny
- następnie połączyć krem czekoladowo-orzechowy z sucharkami i wyłożyć spód blaszki dociskając łyżką, odstawić
- śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i ostudzoną galaretkę, wymieszać, wylać na przygotowany spód
- zagotować 250ml wody, rozpuścić w niej 2 galaretki, odstawić do wystudzenia
- maliny dokładnie zmiksować z wodą mineralną, dodać wystudzoną(tężejącą) galaretką
- frużelinę wylać na stężałą masę śmietanową, udekorować malinami świeżymi
- ciasto pozostawić w lodówce na całą noc i gotowe. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz